Mleko i owoce w szkole

Program „SZKLANKA MLEKA”

Celem programu „Szklanka mleka” jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych u dzieci. Za program odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego. Agencję wspiera w tych działaniach inicjatywa „Mleko z klasą”, która pod względem zakresu działań wykracza poza ramy programu dopłat unijnych do mleka szkolnego.

 

Program „Mleko z klasą” ma na celu zachęcenie dzieci do picia mleka poprzez zabawę i szereg aktywności, takich jak: konkursy, programy edukacyjne, współpraca z mediami.

Programem tym objęci są wszyscy uczniowie Szkoły Podstawowej, a także dzieci z oddziału zerowego.

Program „OWOCE W SZKOLE”

Program „Owoce w szkole” skierowany jest do uczniów Szkoły Podstawowej. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
  • świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

 

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca.

Programem tym objęci są wszyscy uczniowie Szkoły Podstawowej, a także dzieci z oddziału zerowego.